Det här är ditt liv

Känner du dig tom inombords? Visar du en lugn och stabil fasad utåt, trots att du är på gränsen till sammanbrott? Du kanske ljuger om hur du känner det för din älskade? Att livet egentligen känns enahanda och inrutat – du jobbar, du äter, du sover, du äter, jobbar, äter, sover äter, jobbar, äter, sover, äter, i vad som känns som ett evigt kretslopp. Du kanske gråter en skvätt då och då på tunnelbanan, eller bussen, som transporterar dig mellan jobbet och hemmet, för att det är så synd om dig.

I så fall kan jag trösta dig med att det engelska bandet Glaxo Babies skrev en låt om ditt liv redan 1979. En ganska makalös liten låt.

Make a list of things to do, and do them
This is your’ life, such a boring story, this is your life

Glaxo Babies var aktiva under två perioder mellan 1977-1980, och 1985-1990. De slog igenom 1979 med EP:n This Is Your Life, och singeln Christine Keeler, som handlar om Profumoaffären, en politisk skandal i 60-talets Storbrittannien där en försvarsminister hade ihop det med en topless-dansös, för att göra en lång historia kort. Låten har kanske inte riktigt samma deppiga kraft som This Is Your Life, men är väl värd att lyssna på:

Faktum är att Christine Keeler bara blir bättre och bättre ju mer man lyssnar på den, så ett tips är att köra den på repeat i lurarna, när ni till exempel åker tunnelbana. (Sitt inte bara där och gråt! Lyssna på Glaxo Babies istället!)

När det var dags att albumdebutera 1980 hade sångaren Rob Chapman redan hoppat av, för att satsa på bandet The Transmitters istället. Skälet till att han lämnade, har övriga i bandet erkänt, var att han ville skriva låtar, de andra vill hellre latja och experimentera fram gladpunkfunkiga riff. Innan skivan ens hunnit släppas hade dock även resten av bandet lagt ner för att satsa på nya bandet Maximum Joy (hörs ju på namnet att de höll på att spåra fullständigt!). Mycket av debutalbumet Nine Months To the Disco är alldeles för latjo för mig (musik ska inte vara latjo, bloggar får däremot vara det), men This Is Your Vendetta är en riktigt bra och suggestiv instrumentallåt:

1980 släpptes även ett album med gamla demoinspelningar från tiden med Chapman bakom micken. Den är klart trevligare att lyssna på. De flesta av deras låtar från perioden 1977-1980 finns numera på samlingsskivan Dreams Interrupted: the Bewilderbeat Years 1978-1980, som är vad man får hålla till godo med om man vill lyssna på tidiga Glaxo Babies på Spotify (som tappat bort s:et i dreams).

Jag kan passa på att nämna att de efter en tvist med läkemedelsföretaget Glaxo, började kalla sig Gl*xo Babies i officiella sammanhang.

1985 återuppstod Glaxo Babies och utan att göra så mycket väsen av sig spelade de in en massa nya låtar fram tills de la av igen 1990. Ett urval av dessa låtar finns på skivan The Porlock Factor: Psych Dreams and Other Schemes 1985-1990, som släpptes först 2007 (!). Den är full av kompetent men ofta lite småtråkig indiepop. Ibland blixtrar det till och låter lite som sånt nya zeeländare gjorde bäst på den tiden (typ The Bats – gud vad bra The Bats var!)

Rob Chapman blev förresten sedermera en hyllad musikjournalist, som jobbat för både Mojo och Uncut, samt skrivit böcker om till exempel Syd Barett (ni vet han som var med i tidiga Pink Floyd, men blev tokig och fick flytta hem till mamma).

Hursomhelst, Glaxo Babies var riktigt bra i början och This Is Your Life är en depprock-hit av stora, stora mått! Älska den!

Annons

Ett svar till “Det här är ditt liv”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: