Hundra grymma låtar och tio grymma album från 2014

2014 är över. När jag såhär två dagar senare tänker tillbaka på året som gått är det svårt att inte haka upp sig på det där med att brist på empati som politisk idé vunnit sånt gehör i opinionen i det här landet, något som gör mig ledsen ända in i själen. Men samtidigt kan man blicka tillbaka på ett år då det gjordes en hel del grym musik.

Här kommer min topp tio för bästa skivorna förra året, samt en spellista med hundra kanonbra låtar från hundra band/artister som satt sin prägel på mitt musiklyssnande under året (när det gäller en av låtarna kan det hända att jag är lite partisk).

Innan jag börjar med tio i topp, så måste jag ge ett hedersomnämnande till Winkie vars makalösa One Day We Pretended to Be Ghosts, kanske är den skiva jag lyssnat mest på under 2014. Men tyvärr kom den ut 2013 – jag hade inte hört den när jag satte samman förra årets lista (än en gång: Förlåt!).

Hedersomnämnande till Morrissey också, som gjorde sin bästa skiva på länge och därför kom på elfte plats (eller där nånstans).

Börjar med tio i topp, skivor (sex låtar eller fler):

10.

youngteam-fading-into-night-artwork-cover-400x400

Youngteam – Fading Into Night

Shoegaze + mörker är aldrig fel. Jag repeterar shoegaze + mörker = aldrig fel!

9.

twillightsad

The Twilight Sad – Nobody Wants To Be Here  And Nobody Wants To Leave

Dessa skottar gör så jäkla fina, ledsamma låtar.

8.

wrangler

Wrangler – L.A. Spark

Bästa synten i år! Cabaret Voltaire-bassisten Stephen Mallinders nya band.

7.

jessica93rise

Jessica 93 – Rise

Bandnamnet och skivomslaget till trots är detta deppskrammel av bästa sort.

6.

Iceage-Plowing_Into_The_Field_Of_Love

Iceage – Plowing Into the Field of Love

De här danskarna kan inte göra fel. Ännu bättre än förra årets fantastiska You’re Nothing, som jag var övertygad om att jag hade med på förra årets topp tio, ända tills jag kollade nyss. Konstigt – hur tänkte jag där?

5.

thekvb

The KVB – Out of Body

The KVB var i alla fall med på förra årets topp tio. Bara sex låtar, men alla depprökare av rang.

4.

haveanicelife

Have A Nice Life – The Unnatural World

Av alla band jag upptäckt i år, som släppt skivor i år, är detta det näst bästa. Deppskrammel av allra bästa sort.

3.

lament_l

Einstürzende Neubauten – Lament

Första världskrigstemat sitter som en smäck. När Neubauten är som bäst, som på den här skivan, är Blixa och gänget alltid bland de allra bästa.

2.

blueangellounge

The Blue Angel Lounge – A Sea of Trees

Depprock med stort D, enligt mig. Såhär ska det låta. Det var nära att Nico-fantasterna med det Sternberg-doftande namnet blev etta på listan, men så kom jag att tänka på att…

1.

Swans_To_Be_Kind

Swans – To Be Kind

…när Swans är som bäst, vilket de var på förra årets skiva, är de helt enkelt bäst. Punkt.

Här kommer spellistan, först Spotify-versionen och sen en länk till Deezer-versionen:

 
http://www.deezer.com/playlist/1102936971

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: